Hårsjukdomar

Alopecia Areata (AA) – fläckvis håravfall.

Alopecia areta är en autoimmun sjukdom som drabbar personer i alla åldrar. Fläckarna kan uppträda var som helst på huvudet – vanligen som runda eller ovala fläckar, 2-4 cm. Det är inte ovanligt att man har flera fläckar samtidigt som dessutom kan flytta sig till andra ställen på huvudet.
Kroppens eget immunförsvar attackerar av någon okänd anledning hårsäckarna och får dem att lämna den anagena växtfasen och släppa hårstrået. Denna process kan vara mycket snabb och det är inte ovanligt att personer kan få en kal fläck inom 24 timmar.

Ju kortare tid man har haft dessa fläckar ju större sannolikhet är det att håret växer tillbaka. Många gånger försvinner fläckarna inom 6-12 månader. Men sjukdomen är lömsk och håravfallet kan många år senare komma tillbaka. En bidragande orsak till utbrotten på denna latenta sjukdom är stress och oro.

En vanlig behandlingsform är PRP (kroppens tillväxtfaktorer), laserbehandling, nålar eller andra kemikalier som skapar en irritation i huden där den kala fläcken finns. Kroppens immunförsvar i huden kan då ”lämna hårsäckarna i fred” och börja bearbeta hudirritationen och hårväxten kan återupptas.

Telogent effluvium

När kroppen genomgår omvälvande och starkt traumatiska upplevelser, såsom kraftiga infektioner, febersjukdomar, barnafödsel, svåra operationer eller extrem stress, förändras växtfaserna för de individuella hårstråna. Från att befinna sig i växtfas (anagen fas som varar upp till 6-7 år) kan de plötsligt övergå till vilofas (telogen fas) där håren ramlar av. Byte till den telogena fasen kan ske väldigt snabbt. Ibland sker detta inom några veckor och stora mängder hår kan falla av.

Vitiligo

Vitiligo är en autoimmun sjukdom som påverkar pigmenteringen (färgen) av huden och håret. Håret blir ofta helt kritvitt i vissa områden. Det kan vara små fläckar eller större områden, hela eller delar av ögonbryn samt en eller flera fläckar i skägget hos män.

Det finns i dag ingen behandling men det forskas intensivt världen runt. Vi har gjort en omfattande undersökning på Nordic Hair hur PRP (tillväxtfaktorer – se länk) påverkar sjukdomen. Resultatet visar inga uppenbara förändringar av hårfärgen men däremot påverkar PRP ofta vit hud och får den att återfå normal hudton. Mycket återstår att testa och Nordic Hair Clinic kommer under senare delen av 2015 utöka testerna kring PRP och Vitiligo.

Trichotillomani

Trichotillomani är inte en fysisk sjukdom utan en psykisk inverkan som påverkar personen att medvetet eller omedvetet plockar och rycker bort hår från huvudet. Sjukdomen är inte speciellt känd och kan därför få folk som lider av den att känna sig väldigt ensamma och olyckliga och att det är svårt att förklara för omgivningen hur sjukdomen påverkar. Därför försöker de ofta dölja det hela och inte prata om det med andra. Det kan vara mycket svårt att sluta upp att rycka bort hårstrån och ofta krävs det långvarig terapi för att bli fri från ”längtan” att dra bort hårstrån.

I de fall personen ryckt hår under lång tid kan det ha skadat hårsäckarna och att hårväxten avstannat eller helt försvunnit. Om personen blivit fri från längtan att dra bort hår kan de kala fläckarna fyllas med hjälp av en hårtransplantation. Nordic Hair Clinic har utfört flertal hårtransplantationer på personer med trichotillomani.

Scarring Alopecia

Håravfall som beror på ärrbildningar på hjässan kallas ärrbildande alopecia eller scarring alopecia. Ärrbildningen kan ha flera orsaker. Traction alopecia eller trichotillomani (se ovan) kan bilda ärrvävnad i huden om de får fortgå under lång tid. Skador på hårbotten från olyckor eller brännskador lämnar ofta permanenta ärr som läker utan hårväxt. Det finns flera auto immuna sjukdomar som skadar hårcellerna så att de dör och då lämnar endast ärrvävnad kvar. Bakterieinfektioner och virusinfektioner kan även de ge permanenta ärr som följd.

Traction Alopecia 

Lokalt trauma där tighta frisyrer, typ hårt bakåtknutna flätor, drar i hårsäckarna och skapar skador. Upptäcks de i tid kan håret komma att växa tillbaka annars kan det bli permanenta skador utan återväxt av nytt hår.

Atherom - talgkörtelcysta

Atherom är en ofarlig cysta som innehåller talg. Cystan uppkommer när kanalen från talgkörteln blivit tilltäppt och talgen blir instängd. Atherom kan uppträda var som helst på kroppen men är vanligast i områden där det växer hår, oftast i hårbotten på huvudet. Huden över atheromet är helt slät och normal. Vid undersökning ser man oftast en, rundad eller oval markering, som sitter förankrad i huden men som är svagt förflyttningsbar i huden. Atheromet känns "fjädrande, elastisk" till konsistensen. Vissa personer kan få multipla atherom utan känd anledning. Man har oftast inte några besvär av sina atherom, mer än estetiska besvär. Däremot brukar atherom inte försvinna av sig själv och oftast behövs ett mindre kirurgiskt ingrepp.