Generell information hårtransplantation

De första hårtransplantationerna utfördes för 50 år sedan. Dessa gav i många fall kraftiga ärr och tveksamma resultat. Idag har kunskapen ökat, tekniken utvecklats och utrustningen blivit bättre vilket möjliggör ett arbete med mycket mindre transplantat, till och med enskilda hårstrån. Ingreppen utförs framgångsrikt på både kvinnor och män och resultaten blir mycket bra och naturliga.

Två olika metoder

Det finns två huvudsakliga metoder för transplantation av hår, FUE-metoden och Strip (FUT)-metoden. Skillnaden mellan dessa ligger i hur håret tas från givarområdet. Det är viktigt att du som patient är väl insatt i de olika möjligheter och begränsningar som finns med respektive metod. Oavsett metod tas i de allra flesta fall hår från nacken och flyttas till det glesa eller tomma området. Håret som växer i nacken är genetiskt kodat att aldrig sluta växa. De transplanterade hårstråna växer därför för alltid. Det är dock möjligt att ta hår från andra delar på kroppen.

Graft

Ett centralt begrepp vid en hårtransplantation är graft. En graft, eller follikel graft, är en samling hårstrån som växer tillsammans. Som mest kan de vara fyra hårstrån som växer tätt ihop. Varje hårstrå har en egen hårsäck och har ingen kontakt med de andra mer än att de växer i en liten klunga. Bedömning av ingreppets omfattning och hur mycket hår som ska flyttas räknas i antal grafts. Det genomsnittliga antal som vi på Nordic Hair Clinic använder för att beskriva hur många hårstrån det finns i varje graft är 2,5 hårstrån.

Det allra viktigaste att komma ihåg är att antal grafts endast betyder något i relation till just ditt utgångsläge, dina förutsättningar och ditt önskade resultat.

FUE (Follicle Unit Extraction)givaromrade

FUE-metoden innebär att enskilda grafts tas direkt från givarområdet med hjälp av en mycket tunn och liten borr (0,5-0,8 mm i diameter). Håret i givarområdet rakas av till en längd på cirka 2-3 mm för att borren ska kunna omsluta hårsäcksgruppen. Grupperna sorteras sedan utifrån antal hårsäckar. Antal strån i hårsäcksgruppen avgör nämligen placeringen på huvudet för att erhålla ett så naturligt resultat som möjligt.

STRIP

Vid Strip-metoden tas en cirka 20 cm lång hudremsa från patientens nacke som sedan sys ihop. Ur hudremsan plockas enskilda hårsäcksgrupper som sedan placeras i det område som ska fyllas. Hudremsan ger cirka 5-8 000 stycken hårsäckar. Ingreppet lämnar ett ärr i nacken men göms oftast av håret runt om.

Vilken metod passar mig?

Ekonomi, tid för läkning samt relationen mellan givarområde och mottagarområde är alla faktorer som spelar in i val av metod. FUE-metoden är den modernare metoden av de två. Läkningen sker snabbare och smidigare och metoden lämnar inga synliga ärr. Med Strip-metoden finns alltid en risk att ärret syns, framför allt för de som gillar att hålla håret relativt kort.

Att tänka på

En hårtransplantation är ett ingrepp som ska tänkas över mycket noga. Håret som transplanteras växer för alltid och därför gäller det att inte bara tänka här och nu utan också ta framtiden i beaktning. Om håravfallet fortskrider efter en hårtransplantation kan man behöva genomgå ytterligare ett ingrepp vid en tidpunkt längre fram. Det gäller därför att inte ta för många grafts första gången så att det finns mer hår att ta av. För oss är det en självklarhet att på ett förståeligt sätt redogöra för detta under konsultationen. Vi anser oss ha mycket stort ansvar i att förmedla eventuella begränsningar till våra kunder.

Hur hårstråna placeras har också stor betydelse för slutresultatet. De måste vinklas rätt så att hårstråna följer växtriktningen på de befintliga hårstråna, speciellt vid lite mindre ingrepp så som en ögonbrynstransplantation. Det gäller också att din läkare inte bara är tekniskt duktig på att utföra varje moment i ingreppet utan att denne också har ett öga för proportioner.

Det finns som sagt en del faktorer att fundera på för den som ska genomgå en transplantation. Att du känner dig bekväm i kommunikationen med din klinik och med den som planerar ingreppet är avgörande för ett bra resultat.

Läkning och skötsel

  • Efter en transplantation utförd med FUE-tekniken bildas det små sårskorpor där hårsäckarna har borrats ur och där de har placerats. Dessa försvinner vanligtvis inom sju dagar. Det kan uppstå en svullnad på skalpen till följd av lokalbedövningen men denna lägger sig vanligtvis inom en vecka.
  • 48 timmar efter ingreppet går det bra att skölja håret. Dag 3 ska man tvätta håret försiktigt med ett milt schampo men undvika att torka skalpen hårt med en handduk.
  • Efter tre dagar går det bra att börja använda huvudbonad så som keps och mössa.
  • Alkohol ska undvikas 3 dagar före och efter ingreppet.
  • Man bör vänta i cirka 14 dagar med att träna och utföra aktiviteter som ger kraftigt ökad puls och högt blodtryck. Lugnare promenader går bra och rekommenderas för att hålla igång cirkulationen.
  • Stylingprodukter och direkt solljus ska undvikas de första 14 dagarna efter operationen.
  • Uppföljning görs efter 7 dagar, 1 månad, 3 månader och 9 månader.

Vi erbjuder alltid PRP i samband med en hårtransplantation

PRP står för Platelet Rich Plasma där Platelet är ett namn på våra minsta blodplättar. Dessa består av en stor mängd tillväxtfaktorer – kroppsegna proteiner med stark positiv inverkan på aktiviteten i cellerna. När hårsäckarna injiceras med tillväxtfaktorer startar en mängd positiva reaktioner i huden. Tillväxtfaktorerna signalerar till stamcellerna runt varje hårstrå att produktionen av hårceller ska öka vilket betyder fler byggstenar till varje hårstrå - håret stärks och blir kraftigare samtidigt som alla hårstrån får ork att växa sig längre. Näringstillförseln ökar också då fler små blodkärl nybildas. Även passiva och vilande hårsäckar aktiveras och växer nya hårstrån. Resultatet blir ett tjockare och friskare hår, som växer både snabbare och längre.

Vid en hårtransplantation på Nordic Hair Clinic ingår alltid tre stycken PRP behandlingar, oavsett val av transplantationsmetod. Detta ger det transplanterade håret optimala förutsättningar att etablera sig och börja växa i det nya området.