FAQ om hårtransplantation

Kan man göra PRP i samband med en hårtransplantation?

Ja! PRP är mycket bra att göra i samband med och efter en hårtransplantation. PRP gör att hårstråna ges optimala förutsättningar att etablera sig i det nya området. PRP triggar även vilande hårsäckarna att äntra en aktiv tillväxtfas så att antalet hårstrån blir fler. Hos oss ingår det alltid 3 stycken PRP-behandlingar vid en hårtransplantation.

Hur mycket kostar en hårtransplantation?

Priset på en hårtransplantation beror helt på hur många hårsäckar som flyttas eftersom att det avgör tiden på ingreppet. Vi kan aldrig ge dig ett exakt pris innan vi har sett och undersökt ditt hår och du har berättat om dina önskemål - hur du vill att din frisyr ska se ut.

Hur lång tid tar det innan håret börjar växa ut?

När hårsäckarna flyttas känner hårstråna att något händer. De upplever flytten som ett trauma och de flesta ramlar av inom några veckor. Men hårsäcken sitter fortfarande kvar och börjar så småningom att producera nytt hår. Hos oss ingår alltid 3 stycken PRP-behandlingar i samband med en hårtransplantation vilket gör att tillväxten kommer igång mycket snabbare.

Hur ser läkningsprocessen ut?

Läkningsprocessen efter en hårtransplantation går oftast mycket smidigt. Efter ca 2 veckor kan du återgå helt till ditt vanliga liv. Viktigt är att hålla en god hygien. 24 timmar efter ingreppet går det bra att skölja håret. Dag 2 går det bra att tvätta håret försiktigt med ett milt schampo men undvik att torka skalpen hårt med en handduk. Vissa patienter låter bli att tvätta håret helt vilket inte är nödvändigt, utan snarare ökar risk för varbildning etc.
  • Rökare uppmanas att avstå helt från tobak minst 3 veckor efter transplantationen.
  • Alkohol ska undvikas 1 vecka efter ingreppet.
  • Vänta cirka 10-14 dagar med att träna och utföra aktiviteter som ger kraftigt ökad puls och högt blodtryck, samt undvik att lyfta tunga föremål och böja huvudet alltför mycket. Lugnare promenader går bra och rekommenderas för att hålla igång cirkulationen.
  • Undvik stylingprodukter och direkt solljus de första 14 dagarna efter operationen.

Kommer andra människor att se att jag har gjort en hårtransplantation?

FUE-metoden kräver att patienten rakar givarområdet i nacken för att transplantaten ska kunna tas ut. Efter ingreppet bildas sårskorpor i givarområdet och där de har planterats. Dessa syns som små röda prickar och försvinner vanligtvis redan inom en vecka. Män brukar föredra att raka hela håret innan ingreppet varpå det syns att hår tagits och omplaceras. För kvinnor täcks oftast givarområdet av det längre håret runt omkring.