Håravfall

Håravfall kan bero på många olika orsaker som exempelvis ärftlighet, sjukdomar, trauma, kost eller olika mediciner. Att tappa håret eller att se sin naturliga hårväxt tunnas ut upplevs av alla som mycket jobbigt, men i de allra flesta fall finns en lämplig lösning. Med 12 års erfarenhet har vi mycket god kunskap för att kunna hjälpa dig få tillbaka ditt hår.

En man framför spegel håller håret med sin högra hand och kollar resultat

Orsaker till håravfall

Att tappa hår går i flera steg och oftast under en längre tid, om det inte är en sjukdom som ligger bakom det.

Det kan bero på flera orsaker:

  • Ärftlighet
  • Stress
  • Diet
  • Olika mediciner
  • Psykisk eller fysiskt trauma
  • Hormonell obalans

Börjar behandlingen i tid finns det god möjlighet till att få igång hårtillväxten igen.

Varför man tappar hår

Anledningen till att man tappar hår kan vara många men det vanligaste för män beror på att hormonet DHT attackerar hårsäckarna vid en viss ålder i livet. DHT är en androgen hormon som gör så att kroppshår och ansiktshår växer på män.

Senare i livet attackerar DHT-hormonet hårsäckarna och gör så att hårsäcken krymper. När hårsäcken krymper kan den inte längre producera ett lika starkt hårstrå och till slut ramlar hårstråt av. När tillräckligt många hårstrån ramlat av så börjar det synas att man tappat hår.

Även kvinnor kan ha DHT i kroppen, speciellt om patienten i fråga har PCOS. Det går att förebygga håravfallet och hårförtunning med hjälp av PRP om behandling börjar i tid då PRP bromsar minskandet av hårsäcken.

Sjukdomar & håravfall - går det att få behandling och vård?

Det finns en rad hårsjukdomar som orsakar håravfall. En del är lätt att bota medan andra kan bromsas ner, men inte botas, då det inte finns ett permanent botemedel.

Vi blir dagligen kontaktade av folk som har olika hårsjukdomar. En av de vanligaste är olika former av alopecia. På alopeciapatienter har PRP vård varit väldigt effektivt, förutsatt att det finns hårsäckar kvar att behandla.

Baksida av en huvud på en patient med Alopecia Areata, en fläckvis typ av håravfall.

Hårets uppbyggnad

Håret har 3 olika växtfaser som reglerar hårtillväxten. Dessa är växtfasen, vilofasen och övergångsfasen. Tillväxttakten på håret är som snabbast då man är mellan 15 och 35 år, därefter saktar hårproduktionen ner och hårets vilofas blir längre samtidigt som växtfasen blir kortare.

Hårstrån har inga nerver och själva hårstråt får ingen blodtillförsel, likt naglarna. Hårets lökformade rot, hårfollikeln, behöver dock blodtillförsel för att kunna producera ett hår. När en follikel stryps på blodtillförsel, ramlar håret av. När mycket hår ramlar av så kan man drabbas av håravfall.

En illustration föreställandes hur uppbyggnad av hår ser ut i en detaljerad skala.

Vanliga frågor och svar om håravfall

Kan p-piller göra så att man tappar hår?

P-piller kan orsaka håravfall hos vissa kvinnor, av en rad olika anledningar. Ofta sker det i samband med byte av p-piller när kroppen övergår från en sammansättning av hormoner till en annan. Det som gör håravfallet svårt att spåra är att det märks av minst 3 månader efter förändringen har skett i kroppen för att det tar hårsäckarna 3 månader att gå in i vilofas. Läs mer om håravfall i samband med p-piller.

Varför tappar jag hår i tidig ålder?

Håravfall behöver inte vara åldersrelaterat, men det är självklart vanligare att man tappar hår med åren. Det kan finnas ett flertal olika orsaker till håravfall i tidig ålder. Det kan vara stress, medicin, vad man äter eller kanske en sjukdom.

Finns det något botemedel mot fläckvis håravfall?

Det finns inget botemedel mot alopecia areata, fläckvis håravfall, men det finns sätt att lindra symptomen eller hjälpa håret att komma tillbaka. Vi har behandlat flera av våra patienter som lider av alopecia areata med PRP och fått väldigt goda resultat.

Finns det medicin mot håravfall?

Det finns läkemedel som hjälper mot håravfall. Finasterid (det aktiva ämnet i Propecia) och Minoxidil (det aktiva ämnet i Rogaine) hjälper mot håravfall. Medicinerna är verksamma på olika sätt, men Finasterid får endast användas och hanteras av män då ämnet kan framkalla svåra skador på fostret om det kommer i kontakt med gravida kvinnor. Vi kan skriva ut Finasterid på recept till våra patienter. Läs mer om medicin mot håravfall här.