Håravfall

Håravfall kan ha många olika orsaker som exempelvis ärftlighet, sjukdomar, trauma, vitaminbrist eller olika mediciner. Att bli tunnhårig och drabbas av håravfall är vanligt men upplevs av de flesta som mycket jobbigt. Det går inte att få tillbaka tappat hår men vi vet hur du kan förebygga och motverka håravfall. Med över 15 års erfarenhet har vi mycket god kunskap om vad man kan göra för att motverka håravfall.

Haravfall

Orsaker till håravfall

Att tappa hår och drabbas av kraftigt håravfall går i flera steg och oftast under en längre tid, om det inte är en sjukdom som ligger bakom det.

Vad som orsakar håravfall kan bero på flera orsaker:

  • Ärftlighet
  • Stress
  • Vitaminbrist
  • Olika mediciner
  • Psykisk eller fysiskt trauma
  • Hormonell obalans

Börjar du behandlingen i tid finns det dock god möjlighet att motverka håravfall och stimulera hårväxten och förebygga ett ev. håravfall.

Varför tappar man hår?

Varför man tappar hår och blir tunnhårig kan vara många men den vanligaste anledningen till håravfall hos män är att hormonet DHT attackerar hårsäckarna vid en viss ålder i livet. DHT är en androgen hormon som gör att kroppshår och ansiktshår växer på män. Senare i livet attackerar DHT-hormonet hårsäckarna och gör så att hårsäcken krymper. När hårsäcken krymper kan den inte längre producera ett lika starkt hårstrå och till slut ramlar hårstråt av. När tillräckligt många hårstrån ramlat av så kan man uppleva att man blivit tunnhårig och det börjar synas att man tappat hår.

Även kvinnor kan ha DHT i kroppen, speciellt om patienten i fråga har PCOS. Det går att förebygga kvinnligt håravfall och tunnhårighet med hjälp av PRP om behandling börjar i tid då PRP bromsar minskandet av hårsäcken.

 

 

Sjukdomar & håravfall - går det att få behandling och vård?

Det finns en rad hårsjukdomar som kan vara orsak till ett långdraget eller plötsligt håravfall. En del är lätt att bota medan andra kan bromsas ner, men inte botas, då det inte finns ett permanent botemedel.

Vi blir dagligen kontaktade av folk som har olika sjukdomar relaterade till håret. En av de vanligaste är olika former av alopeci. Alopeci är håravfall i medicinsk term. På alopecia-patienter har PRP vård varit väldigt effektivt, förutsatt att det finns hårsäckar kvar att behandla.

Alopecia Areata

Kan stress bidra till håravfall?

Ja, stress är en vanlig och allmänt känd orsak till håravfall. När kroppen utsätts för extrem stress under en längre period likställer kroppen detta med ett fysiskt eller psykiskt trauma. Kroppen och hårets växtfaser kan då ibland reagera genom att sätta hårsäckarna i vilofas. Till följd av detta så tappar vi håret. Känner du att du har börjat tappa mer hår än vanligt och vill hjälpa din hårbotten att påskynda tillväxten av håret så är vår PRP-behandling en god idé.

Stress och haravfall

Hårets uppbyggnad

Håret har 3 olika växtfaser som reglerar hårtillväxten. Dessa är växtfasen, vilofasen och övergångsfasen. Tillväxttakten på håret är som snabbast då man är mellan 15 och 35 år, därefter saktar hårproduktionen ner och hårets vilofas blir längre samtidigt som växtfasen blir kortare.

Hårstrån har inga nerver och själva hårstråt får ingen blodtillförsel, likt naglarna. Hårets lökformade rot, hårfollikeln, behöver dock blodtillförsel för att kunna producera ett hårstrå. När en follikel stryps på blodtillförsel, ramlar håret av. När mycket hår ramlar av så kan du drabbas av håravfall.

En illustration föreställandes hur uppbyggnad av hår ser ut i en detaljerad skala.

Vanliga frågor och svar om håravfall

Kan p-piller göra så att man tappar hår?

P-piller kan orsaka håravfall hos vissa kvinnor, av en rad olika anledningar. Ofta sker det i samband med byte av p-piller när kroppen övergår från en sammansättning av hormoner till en annan. Det som gör håravfallet svårt att spåra är att det märks av minst 3 månader efter förändringen har skett i kroppen för att det tar hårsäckarna 3 månader att gå in i vilofas. Läs mer om håravfall i samband med p-piller.

Varför tappar jag hår i tidig ålder?

Håravfall behöver inte vara åldersrelaterat, men det är självklart vanligare att man tappar hår med åren. Det kan finnas ett flertal olika orsaker till håravfall i tidig ålder. Det kan vara stress, medicin, vad man äter eller kanske en sjukdom.

Finns det något botemedel mot fläckvis håravfall?

Det finns inget botemedel mot alopecia areata, fläckvis håravfall, men det finns sätt att lindra symptomen eller hjälpa håret att komma tillbaka. Vi har behandlat flera av våra patienter som lider av alopecia areata med PRP och fått väldigt goda resultat.

Finns det medicin mot håravfall?

Det finns läkemedel som hjälper mot håravfall. Finasterid (det aktiva ämnet i Propecia) och Minoxidil (det aktiva ämnet i Rogaine) hjälper mot håravfall. Medicinerna är verksamma på olika sätt, men Finasterid får endast användas och hanteras av män då ämnet kan framkalla svåra skador på fostret om det kommer i kontakt med gravida kvinnor. Vi kan skriva ut Finasterid på recept till våra patienter. Läs mer om medicin mot håravfall här.