Håravfall

Håravfall i medicinsk term kallas alopecia, kan ha många olika bakomliggande orsaker. De mest förekommande formen är ärftligt håravfall men det är även vanligt att tappa hår av vissa sjukdomar, trauma, vitaminbrist eller olika mediciner. 1

Det går inte att få tillbaka förlorat hår men vi vet hur du kan förebygga och bromsa håravfall. Med över 15 års erfarenhet har vi mycket god kunskap om vad man kan göra för att motverka håravfall.

Vi erbjuder kostnadsfria konsultationer där vi undersöker ditt hår och tar reda på den bakomliggande orsaken.

Håravfall hos män

En vanlig anledning håravfall hos män är att hårväxten påverkas av hormonet DHT. DHT är ett androgent hormon som gör att kroppshår och ansiktshår växer. Senare i livet attackerar hormonet hårsäckarna vilket gör att de krymper.2 När hårsäcken krymper kan den inte längre producera ett lika starkt hårstrå och till slut ramlar det av. När tillräckligt många hårstrån ramlat av så upplever många att de tappat hår och drabbats av håravfall.

Varför manligt håravfall

Håravfall hos kvinnor

Även kvinnor kan ha DHT i kroppen, speciellt om hon har PCOS. Andra orsaker till att kvinnor tappar hår kan vara trauma, ämnesbrist, hormonförändringar och stress.3 Detta går att förebygga med hjälp av PRP-behandling.

Kvinnligt håravfall

Ärftligt håravfall

Den mest förekommande varianten är androgen alopeci. Detta visar sig olika hos kvinnor och män. Hos män är det vanligt att det syns genom att vikarna börjar krypa uppåt medan det hos kvinnor oftast syns genom att hela hårbotten lyser igenom och man får generellt tunnare hår över hela hjässan.

Håravfall

Lösningar för att motverka håravfall

Sjukdomar som orsakar håravfall

Det finns många olika hårsjukdomar som kan vara orsak till att man tappar hår. En del är lätta att bota medan andra bara kan bromsas ner då det inte finns ett permanent botemedel. På kunder med alopecia areata eller alopecia barbae så har PRP vård varit väldigt effektivt, förutsatt att det finns hårsäckar kvar att behandla.

Två av de vanligaste hårsjukdomarna:

Alopecia areata 

Alopecia areata är en autoimmun hårsjukdom som visar sig genom kala fläckar i hårbotten. Hårsjukdomen syns ofta genom kala fläckar i hårbotten.

Alopecia Barbae

Är en hårsjukdom som visar sig genom kala fläckar i skägget. Fläckarna syns oftast vid käklinjen men det kan även övergå till att man tappar allt skägg. Denna kan vara begränsat till skägget men det kan också visa sig på andra ställen, exempelvis på huvudet.

Alopecia areta

Kan stress bidra till håravfall?

Ja, stress är en vanlig och allmänt känd orsak. Detta beror på att kroppen likställer stressen med ett fysiskt eller psykiskt trauma när den utsätts för extrem stress under en längre period. Kroppen och hårets växtfaser kan då ibland reagera genom att sätta hårsäckarna i vilofas. Till följd av detta så kan vi uppleva att håret blir tunnare eller att vi tappar vi håret. Känner du att du har börjat förlora mer hår än vanligt och vill hjälpa din hårbotten för att påskynda tillväxten av håret så är vår PRP-behandling en effektiv behandling för att förhindra håravfall.

Tappa hår av stress

FAQ

Vad är alopeci?

Alopeci är den medicinska termen för håravfall. Det finns fyra sjukdomar inom alopeci; Alopecia areata, Alopecia Barbae, Alopecia totalis och Alopecia universalis. Alopecia areata är den mest förekommande varianten.

Hur stoppar man håravfall?

För att motverka och stoppa plötslig håravfall rekommenderar vi att man gör PRP-behandlingar kontinuerligt. Har du ett kraftigt håravfall och istället vill justera din hårlinje eller fylla ut ditt hår på något ställe så rekommenderar vi att du kommer in på en konsultation för att få hjälp mot ditt håravfall och prata om en ev. hårtransplantation.

Varför tappar jag hår i tidig ålder?

Håravfall behöver inte vara åldersrelaterat, men det är självklart vanligare att man tappar hår med åren. Det kan finnas ett flertal olika orsaker till håravfall i tidig ålder. Det kan vara stress, medicin, vad man äter, en sjukdom eller ärftligt håravfall.

Finns det medicin mot håravfall?

Det finns läkemedel som hjälper mot håravfall. Finasterid (det aktiva ämnet i Propecia) och Minoxidil (det aktiva ämnet i Rogaine) hjälper mot håravfall. Medicinerna är verksamma på olika sätt, men Finasterid får endast användas och hanteras av män då ämnet kan framkalla svåra skador på fostret om det kommer i kontakt med gravida kvinnor. Vi kan skriva ut Finasterid på recept till våra patienter. Läs mer om medicin mot håravfall här.

Går det att tappa allt sitt hår?

Enligt vår hårexpert är det sällan håravfall täcker hela huvudet såvida man inte har någon sjukdom. Män har nästan alltid kvar hår bak i nacken och ut på sidorna med höjd till öronen. Kvinnor kan ibland ha ett mer diffust håravfall utöver hela huvudet men man brukar sällan tappa allt hår.

Hur mycket håravfall är normalt?

Normalt sätt brukar vi människor tappa omkring 100 – 200 hårstrån per dag. I vissa perioder kan håravfallet vara kraftigare, men tappar man över 200 hårstrån per dag en längre period kan det vara bra att kolla upp det. Det kan handla om en hormonstörning eller någon underliggande sjukdom. Ett hårstrå växer i ungefär 6 år och går därefter in i en vilofas på 1 – 3 månader innan det ramlar av.

Kan PRP förebygga håravfall om man tappar hår i tidig ålder?

PRP hjälper mot håravfall i vilken ålder det än sker i livet. PRP förstärker hårsäcken och tillser den med näring. Tillväxtfaktorerna som vi injicerar skapar nya kapillärer i skalpen samtidigt som hårsäcken växer i storlek. Detta gör att hårsäckar som har varit förkrympta väcks till liv istället för att dö av inaktivitet. Läs mer om PRP:s verkan i håret.

Hjälper det att ta vitaminer mot håravfall?

Eftersom att de flesta personer får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom sin kost så hjälper det inte att äta hårvitaminer mot håravfall, om du inte har brist på någon vitamin. Lider du däremot av exempelvis järnbrist så kan hårvitaminer hjälpa till att förstärka håret. Håravfall brist

 

Hur kan PRP-behandling hjälpa mot håravfall?

Med PRP utvinner vi kroppsegna tillväxtfaktorer, så kallade trombocyter, som injiceras in i skalpen. Tillväxtfaktorerna vidgar storleken på hårsäcken, som ofta är förkrympt och har varit det under en längre tid om håravfallet har pågått länge. När storleken på hårsäcken ökar orkar hårsäcken börja producera ett hårstrå igen av bättre och starkare kvalitet. På så sätt kan behandlingen förebygga håravfall på ett effektivt sätt. Läs mer om vad som händer i håret under en PRP-behandling

Är det möjligt att klona hår inför en transplantation?

Det pågår forskning kring olika metoder för att motverka håravfall. Eftersom det är ett så komplicerat område så har vi i dagsläget varken verktygen eller kunskapen om hur dessa typer av behandlingar kan utföras.

FAQ - vanliga orsaker

Varför tappar jag hår i tidig ålder?

Håravfall behöver inte vara åldersrelaterat, men det är självklart vanligare att man tappar hår med åren. Det kan finnas ett flertal olika orsaker till håravfall i tidig ålder. Det kan vara stress, medicin, vad man äter, en sjukdom eller ärftligt håravfall.

Kan stress orsaka håravfall?

Ja. När kroppen utsätts för mycket stress under en längre period kan hårsäckarna gå in i vilofas som en form av självförsvar. Hårsäckarna dör sedan 3 – 6 månader efter händelsen som triggade vilofasen. Detta kan göra det svårt att spåra stress som den bidragande faktorn till håravfallet. När hårsäcken dör ramlar håret av. Läs mer om stressrelaterad håravfall

Hjälper det att ta vitaminer mot håravfall?

Eftersom att de flesta personer får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom sin kost så hjälper det inte att äta hårvitaminer mot håravfall, om du inte har brist på någon vitamin. Lider du däremot av exempelvis järnbrist så kan hårvitaminer hjälpa till att förstärka håret. Håravfall brist

 

Vad ligger bakom håravfall?

Enligt våra hårexperter finns många saker som kan vara orsak till håravfall. Det allra vanligaste är ärftligt håravfall, även kallat androgen alopeci. Annars kan även t.ex. sjukdom, stress, medicinering, problem med sköldkörteln och järnbrist vara orsak till att man tappar hår. Läs mer om håravfall och dess orsaker här.

Kan vissa mediciner orsaka håravfall?

Det finns vissa mediciner som kan leda till håravfall. Om du har fler frågor rekommenderar vi att du antingen vänder dig till din läkare eller kontaktar oss gällande den medicinen du äter. Läs mer om mediciner och håravfall.

FAQ - hormonella orsaker

Kan p-piller orsaka håravfall?

P-piller kan orsaka håravfall hos vissa kvinnor av en rad olika anledningar. Ofta sker det i samband med byte av p-piller när kroppen övergår från en sammansättning av hormoner till en annan. Det som gör håravfallet svårt att spåra är att det märks av minst 3 månader efter förändringen har skett i kroppen. Läs mer om håravfall i samband med p-piller.

Varför tappar jag hår efter min graviditet?

Under en graviditet producerar kroppen väldigt mycket hormoner och efter förlossningen försöker kroppen återgå till sin normala hormonproduktion. Det kan ta upp till ett år för kroppen att stabilisera sig. Den generella livsomställningen som ett barn innebär med minskad sömn och ökad stress kan också bidra till håravfall efter graviditet.

Kan klimakteriet orsaka håravfall?

Det är vanligt att många kvinnor börjar tappa hår vid klimakteriet. Den hormonella obalansen kan göra så att kroppen reagerar med att låta håret ramla av. Den minskade mängden av östrogen påverkar många organ i kroppen och det kan även påverka hårets tillväxt. En bra lösning mot håravfall kopplat till klimakteriet är PRP-behandling.

Kan p-piller orsaka håravfall?

P-piller – framförallt byte av p-piller eller att p-pilleranvändningen upphör – kan trigga håravfall om du har håravfall i generna. Hormonomsättningen kan hjälpa eller orsaka håravfallet på olika sätt. Läs mer om p-piller och håravfall här.

Källhänvisning

(1) Schelin, Åsa. 2018. Håravfall, 1177.se. https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/haravfall/ (hämtad 2021-11-01).

(2) Starr, Oliver. 2018. Male Pattern Baldness, patient.info https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/haravfall/ (hämtad 2021-11-01).

(3) McAndrews, MD. 2010. Causes of Hair Loss, americanhairloss.org https://www.americanhairloss.org/women_hair_loss/causes_of_hair_loss.html (hämtad 2021-11-02).