Ärftligt håravfall

Den överlägset vanligaste orsaken som gör så att både kvinnor och män drabbas av håravfall är att det ligger i generna. Ärftligheten kan hoppa över några generationer, så bara för att du bär på arvsanlagen för håravfall innebär det inte att du definitivt kommer bli tunnhårig.

Vissa personer har kodat i sina gener att håravfallet skall starta vid unga år. Oavsett så finns det mycket goda möjligheter till behandling om denna påbörjas i tid.

Illustration att tappa hår är ärftligt

Sköldkörtel och kvinnligt håravfall

Sköldkörteln är en liten körtel och sitter på strupens framsida. Det är en av kroppens viktigaste körtlar och har stor inverkan på kroppens allmäntillstånd, och däribland kvaliteten på hår och hud.

Genom produktion av hormonerna T-3 och T-4 styr sköldkörteln viktiga kroppsfunktioner så som ämnesomsättning, kaloriförbränning, kroppstemperatur och puls.

Problem med sköldkörteln drabbar kvinnor betydligt oftare än män.

Kvinnligt håravfall

Stress

När kroppen genomgår omvälvande och starkt traumatiska upplevelser kan växtfaserna för de individuella hårstråna förändras. Dessa upplevelser kan vara kraftiga infektioner, febersjukdomar, barnafödsel, svåra operationer eller extrem psykisk stress.

För kvinnor är stress en av de vanligare anledningarna till håravfall. Hormonella rubbningar och graviditet är högst påfrestande din kropp. Detta uppfattas av kroppen som ett psykiskt trauma och den reagerar därmed med att sätta dina hårsäckar i vilofas. Vilofasen i fråga leder sedan till att hårstrån ramlar av.

stress kvinnligt håravfall

Hormonella orsaker till kvinnligt håravfall

Klimakteriet

Kvinnligt håravfall börjar oftast i klimakteriet när mängden östrogen minskar i kroppen. Östrogen påverkar många organ i kroppen och de nya hormonnivåerna kan påverka hårets tillväxt. Att enbart medicinera med östrogen gör oftast inte håravfallet reversibelt.

P-piller

Vissa kvinnor förlorar hår i samband med p-piller. Detta kan oftast kopplas till när det sker ett byte av p-piller med en annan hormonsammansättning än de som har tagits tidigare.

Läs mer om att håravfall och p-piller >

Håravfall efter graviditet

Under en graviditet kan många uppleva att håret växer väldigt bra. Det är för att kroppen producerar väldigt mycket hormoner under graviditetens gång. Efter födseln försöker kroppen återgå till sin normala hormonproduktion och man upplever då att man tappar mycket hår.

Läs mer om håravfall efter graviditet >

Illustration på kvinnligt håravfall som börjar i mitten av huvudet och rör sig sakta neråt

Andra orsaker till håravfall som kvinna

När det gäller kvinnligt håravfall och tunt hår kan det vara många bakomliggande orsaker som stör hårtillväxten. Det kan bero på flera orsaker och det är inte ovanligt att det är en kombination av dessa.

Övriga orsaker:

 

orsaker till haravfall som kvinna

Lösningar till håravfall som kvinna

FAQ om håravfall som kvinna

Hur kan PRP-behandling hjälpa mot håravfall?

Med PRP utvinner vi kroppsegna tillväxtfaktorer, så kallade trombocyter, som injiceras in i skalpen. Tillväxtfaktorerna vidgar storleken på hårsäcken, som ofta är förkrympt och har varit det under en längre tid om håravfallet har pågått länge. När storleken på hårsäcken ökar orkar hårsäcken börja producera ett hårstrå igen av bättre och starkare kvalitet. På så sätt kan behandlingen förebygga håravfall på ett effektivt sätt. Läs mer om vad som händer i håret under en PRP-behandling

Hur mycket håravfall är normalt?

Normalt sätt brukar vi människor tappa omkring 100 – 200 hårstrån per dag. I vissa perioder kan håravfallet vara kraftigare, men tappar man över 200 hårstrån per dag en längre period kan det vara bra att kolla upp det. Det kan handla om en hormonstörning eller någon underliggande sjukdom. Ett hårstrå växer i ungefär 6 år och går därefter in i en vilofas på 1 – 3 månader innan det ramlar av.

Kan p-piller orsaka håravfall?

P-piller – framförallt byte av p-piller eller att p-pilleranvändningen upphör – kan trigga håravfall om du har håravfall i generna. Hormonomsättningen kan hjälpa eller orsaka håravfallet på olika sätt. Läs mer om p-piller och håravfall här.

Varför tappar jag hår efter min graviditet?

Under en graviditet producerar kroppen väldigt mycket hormoner och efter förlossningen försöker kroppen återgå till sin normala hormonproduktion. Det kan ta upp till ett år för kroppen att stabilisera sig. Den generella livsomställningen som ett barn innebär med minskad sömn och ökad stress kan också bidra till håravfall efter graviditet.

Kan klimakteriet orsaka håravfall?

Det är vanligt att många kvinnor börjar tappa hår vid klimakteriet. Den hormonella obalansen kan göra så att kroppen reagerar med att låta håret ramla av. Den minskade mängden av östrogen påverkar många organ i kroppen och det kan även påverka hårets tillväxt. En bra lösning mot håravfall kopplat till klimakteriet är PRP-behandling.

Hjälper det att ta vitaminer mot håravfall?

Eftersom att de flesta personer får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom sin kost så hjälper det inte att äta hårvitaminer mot håravfall, om du inte har brist på någon vitamin. Lider du däremot av exempelvis järnbrist så kan hårvitaminer hjälpa till att förstärka håret. Håravfall brist

 

Erbjuder ni PRP-behandling till gravida eller ammande kvinnor?

Nej, vi erbjuder inte hårtransplantationer, PRP-behandlingar och Dermapen till gravida eller ammande kvinnor.

Erbjuder ni hårtransplantationer till gravida eller ammande kvinnor?

Nej, Nordic Hair Clinic erbjuder inte hårtransplantationer, PRP-behandlingar och Dermapen till gravida eller ammande kvinnor.